Studiul asupra acestui compus care contine carbon ar putea face lumina in cazul formarii si evolutiei planetelor. Descoperirea sustine perspectiva identificarii oricarei forme de viata existente in afara sistemului nostru solar.
Planeta botezata “HD189733b”, aflata la 63 ani lumina distanta fata de Pamant, face parte din constelatia “Vulpecula”. Este ceea ce astronomii numesc “hot Jupiter”, o planeta uriasa, gazoasa, care orbiteaza foarte aproape de steaua sa.
In 2007, astronomii au identificat cu ajutorul telescopului N.A.S.A Spitzer Space primele semne de apa pe aceasta planeta. In prezent, cu ajutorul telescopului Hubble, au fost descoperite semne de necontestat ale metanului, o molecula de carbon si hidrogen, care in anumite conditii poate reprezenta elementul-cheie in crearea conditiilor care sa sustina viata.
Pentru a studia HD 189733b, astronomii au folosit un instrument suplimentar, denumit spectometru, care poate strapunge bariera de lumina pentru a patrunde in atmosfera unei planete.
“Vestea buna este data de faptul ca aceasta este pentru prima oara cand un element organic este descoperit in atmosfera unei exoplanete” , a declarat unul dintre coautorii studiului, Mark Swain, cercetator in cadrul "California Institute of Technology".
Sursa: discovery